3 Haziran 2016 Cuma

Kredi Notu Nedir.



Günümüz yaşam koşulları ve ekonomik sıkıntılardan dolayı çoğumuzun yaşadığı maddi zorluklar karşısında elimizde olmadan, bankalar ve bunların bize sunduğu sanki geri ödenmeyecekmiş gibi düşündüğümüz ürünleri vardır. Bu ürünler arasında en çok kullanılan bankalarda kredi, kart ilk sıralamayı almaktadır. Bankalar müşterilerine bu ürünleri verirken bazı şartları tam anlatmadan insanlara imzalatarak bu hükümleri kabullendirmiş olurlar.

Bankalarda ürünleri kullanırken dikkate alınması gereken en önemli nokta, ürünlerin zamanında ödenmesidir. Bankalar müşterilerine ait bilgileri toplayarak kullandığı ürünleri ödeme düzenine göre derecelendirilir. Bu derecelendirme ilerdeki kullanmak istenen diğer her türlü üründe artı ya da eksi olarak karşımıza çıkmaktadır.Kredi çekmek için bankalara gittiğimiz zaman kimlik numaramızla sistemde baktıkları zaman bankaların ortak kullandığı sistemden tüm bankalara ait olan ürünlerimiz ortaya çıkmaktadır.

Bankaların ortak sisteminde bulunan bilgilere bakılarak bazı puanlamalar yapılmaktadır. Bu puanlama sisteminekredi notu denilmektedir. Bu puanlama yapılırken kaç tane bankayla çalıştığınız bu bankadan kullandığınız ürünler, bu ürünlere düzenli ödeme yapıp yapmadığınız değerlendirilir. Bu bilgiler sizin ilerde bankadan talep edeceğiniz ya da yapacağınız işlerde ödemelerinizin düzenli olup olmadığını gösteren bir karne gibidir. Bankalardaki durumunuzu öğrenmek kredi notunuzu görmek istediğiniz zaman istediğiniz bankadan ya da bankaya gitmeden internet şubesini kullanarak doküman olarak alabilirsiniz.

Bu dokümanda banka isimleri verilmeden kaç tane bankadan neler kullandığınızı bunları düzenli ya da düzensiz ödeme sıklığınızı görebilirsiniz. Derecelendirme düzenli ödemeler için 0, eğer bir dönem gecikmeye girdiyse 1,iki dönem gecikmeye girdiyse 2,üç dönem gecikmeye girdiyse 3, mahkemelik olunduysa siyah şeklinde gözükmektedir. Mahkemelik olan ya da gecikmeye giren kart ya da kredi ödemeleri belli bir süre sistemde gözükmektedir.

           Kredi notunu yılın belli zamanlarında düzeltme hakkı vermektedir. Fakat her şeyden önce şu unutulmamalıdır ki; gecikmeye giren her kart için fazladan faiz ödemek hem size hem bütçenize zarardır. Bankalar alacaklarını her türlü alma yetkisiyle ilgili sizden gerekli imzaları almışlardır.

Önemli olan nokta olabildiğince kart kullanmak yerine, nakit harcamaktır ama günümüz ekonomisi ve yaşam koşulları maalesef bizi bankalara ve bankaların bu ürünlerini kullanmaya itmektedir. Bunun için kullanmakta olduğumuz banka ürünlerini zamanında, en az limitte ve olabildiğince az ürüne yönelerek kullanmayı başarabildiğimiz ölçüde sıkıntıların en aza ineceğini düşünebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder