3 Haziran 2016 Cuma

Findeks Kredi Notu Öğrenme




FindeksKredi Kayıt Bürosu tarafından henüz birkaç yıl önce oluşturulup uygulamaya konulmuş olan, herhangi bir kredi başvurusu halinde muhatap bankanın online web sitesi aracılığıyla kredi talebinde bulunan müşterisinin kredi notunu kontrol edebildiği, ayrıca şahısların da kendi kredi notlarını öğrenmelerine yarayan bir uygulamadır.

Mobil uygulaması da kullanıma sunulmuş olan Findeks, kullanmak isteyen gerçek kişilere ilk üyelikleriyle beraber ilk raporlarını ücretsiz sunarken, sonrasında her yenilenen rapor başına belli bir ücret ödemesi yapmaları gerekiyor.

Findeks Kredi Notu, zaten hali hazırda bankaları kredi kararlarını alırken başvurdukları bir referans notudur. Ancak son yıllarda bu uygulamadan yararlanan arasında bankalar haricinde, finansman kuruluşları, bireyler ve reel sektör gibi özneler de yer almaya başlamışlardır. Söz konusu bu notun en önemli özelliği, bankacılık sisteminde mevcut bulunan kredi ödeme alışkanlıklarıyla ilgili bir döküman niteliği taşıyan Risk Raporu belgesinin özeti olmasıdır.

Bu raporun ayrıntılı bilgilerine bakıldığı takdirde kredi başvurusunda bulunan bireylerin ödeme yapma alışkanlıkları ile ilgili bilgiler rahatlıkla elde edilebilir. Böylece kredi başvurusunda bulunan kurum ve şahısların, bu borçla ilgili taahhütte bulundukları ödemeleri yapıp yapamama vaziyetleri hakkında bankaların kanaati oluşur. Burada kredi notunun belirlenmesinde yararlanıla birtakım bileşenler de mevcuttur.

Bunlar; Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Ödeme Alışkanlıkları (%30’luk dilim), Mevcut Hesap ve Borç Durumu (%25’lik dilim), Yeni Kredi Açılışları (%20’lik dilim), Kredi Kullanım Yoğunluğu (‘lik dilim) ve ‘luk bir dilime tekabül eden diğer unsurlardır.

Bu uygulama aracılığıyla bireysel kredi notuna ilişkin bilgilerin elde edilmesi amacıyla Findeks paketlerinin belli bir miktar karşılığında satın alınması gerekir. Örneğin kredi notunun öğrenilmesine ilişkin hizmetin bir yıllık karşılığı 4,72 Türk Lirası iken, içinde bu ürünün de olduğu ve birçok avantaja sahip Klasik paketle Gold Takipçi paketleri sırasıyla aylık 5,31 Türk Lirası ile yine aylık 8,26 Türk Lirası üzerinden dileyen kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır. Bunların haricinde yine bireysel hizmet sunan Gold Danışmanlık (aylık karşılığı 8,26 Türk Lirası) ve Premium (aylık karşılığı 12,98 Türk Lirası) gibi birtakım paketler de vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder